EMILIA VAN HAUEN

Emilia van Hauen er kultursociolog, foredragsholder, debattør og forfatter. Og 48 år og realist.
“Jeg ved, at forfaldet kommer. Jeg vil bare gerne have, det kommer lidt langsommere.” Sådan siger Emilia om det at være n’age-ambassadør og tilfreds bruger af blandt andet behandlingerne mod karsprængninger.

“Jeg kan rigtig godt lide, sådan som jeg ser ud nu. Og jeg vil gerne blive ved med at se sådan ud mange år endnu … Så hvis jeg kan gøre noget for at forhale den uundgåelige ældningsproces, så er jeg glad. Jeg vil ikke se yngre ud, end jeg er. Der er ingen, der skal røre mine smilerynker!,” griner Emilie gennem telefonen fra Skive, hvor hun er på vej hjem fra et af sine mange foredrag.

“Men jeg vil bare heller ikke se anderledes ud, end jeg føler mig. Min koncentrationsrynke mellem brynene fik mig eksempelvis til at se sur ud, når mit ansigt var i ro. Så den er jeg så glad for at have fået fjernet – for det udtryk svarede jo ikke til, at mit humør normalt er højt og mit sind lyst.”

Det er fristende at spørge en ambassadør, der lever af at udlægge tidsånden, om hvorfor hudforyngende behandlinger er blevet så populære. Emilie van Hauen har også et svar klar, for det er et emne, alle vil høre om:

“Først og fremmest, så har vi altid manipuleret med den måde, vi ser ud på, det er der intet nyt i, det er kun metoden, der skifter. Og vi ændrer på vores krop og udseende for at signalere status og tilhørsforhold.” 

Hvad er det så vi vil signalere med sund, frisk og ungdommelig hud?

“Liv og overskud. Vores samfund er indrettet sådan, at vi hele tiden skal vælges til – se bare jobmarkedet og ægteskabsmarkedet – og derfor vil vi gerne se sunde og friske ud, så vi ser ud, som om vi kan bidrage med noget. Vi vil ikke berøves nogen muligheder, bare fordi vi så ud, som om vi ikke var i stand til at løfte opgaven, selvom vi sagtens kan. Ingen ønsker at blive valgt fra på falske præmisser, så at sige. Alle vil gerne have muligheden for at være med.”

Der kom liv i kludene, da en af landets mest citerede trendeksperter, sociolog Emilia van Hauen, sprang ud som glad Botox-bruger i sin klumme i ugebladet Femina. Emilia gentog sine argumenter i flere medier i ugerne, der kom, og fik sat ord og perspektiv på nogle af de tanker, som vores kunder også kender til.

Hvad er din hovedpointe i denne debat, Emilia?

“Det er hykleriet, jeg gerne vil gøre opmærksomhed på. Rigtig mange får behandlinger, og rigtig mange tør ikke sige det af skræk for at blive vurderet som enten dumme eller uden selvværd. Vi ved i dag, at æstetik påvirker vores følelser og vores handlekraft, og derfor synes jeg, det må stå den enkelte frit for, om de vælger at benytte sig af det eller ej – uden at blive dømt ude på nogle fordomsfulde argumenter. Derfor skal vi tage debatten.”

Hvilke reaktioner har du oplevet?

“Jeg er blevet stoppet flere gange på gaden af fremmede, som har været meget glade for, at jeg har taget det op. Og jeg har også fået en masse mails og spontane andre reaktioner på, at det er godt, at få gjort op med de mange fordomme, der hersker omkring emnet. Jeg vil tage debatten, så hver enkelt person kan tage sit eget valg, om de vil benytte sig af muligheden eller ej – i stedet for at lade være af skræk for at blive fordømt af andre. Eller omvendt – at blive vurderet ringere, fordi man ikke gør det.”

Som ambassadør for n’age benytter du dig også selv af de muligheder for hudforyngelse, vi tilbyder her – hvad har du helt præcist fået lavet selv?

“Det er ingen hemmelighed, at jeg bruger Botox mellem øjnene for at reducere en koncentrationsrynke og i øvrigt slappe mere af i panden, når jeg netop koncentrerer mig. Det første er dejligt og gør mig gladere, når jeg ser mig i spejlet, fordi jeg ikke længere ser gal ud, når jeg ikke er det. Og det andet er bare en dejlig følelse. Jeg har også fået en Thermage-behandling, der gør ondt, mens man er i gang, men som giver fantastiske resultater bagefter. Det er kun derfor, at jeg kan holde det ud!”

Hvordan har dine nærmeste reageret på, at du har talt så åbenhjertigt om dine behandlinger?

“Nogle har været meget kritiske og synes, at jeg burde tale for ’naturlig skønhed’, fordi jeg optræder i medierne om temaer omkring den moderne kvinde. Andre synes, det er totalt ligegyldigt, men de fleste har syntes, at det var godt og modigt af mig at stå frem – og synes, det er nogle gode argumenter, jeg har brugt. Jeg vil dog understrege, at for mig handler det ikke kun om at passe på sig selv på ydersiden; man skal sørme også passe sin sjæl og sit sind, ellers er der netop fare for, at man ender som et offer for andres forestillinger – og det er aldrig godt.”

Hvilken forskel synes det, det du har fået lavet, har gjort for dig personligt?

“Jeg er ganske enkelt blevet gladere, når jeg ser mig i spejlet. Og debatten har tvunget mig til at se på mine egne fordomme omkring behandlingerne, for dem har jeg selv stadig nogle af – og derfor er jeg løbende i gang med at afsøge argumenter for og imod dem.”

Emilia Van Hauen er blevet behandlet med Azzalure, Restylane, IPL laser og Mikrosclerosering mod karsprængninger. Derudover har hun fået Thermage, Ultherapy samt Cool Sculpting.